9. maaliskuuta 2014

Vuokaleipä

Leipävuoan hankinta on ollut pitkään jo mielessä ja vihdoinkin sain ostettua sen. Keittelin meille sunnuntain lounaaksi tomaatti-bataattikeittoa ja ajattelin, että sen seurana maistuisi hyvin tuore leipä. Minulla oli jäänyt vielä muutamia pusseja jauhoja jäljelle Myllärin Luomun inspiroivin leipoja-kisasta, joten leivoin leivän Myllärin kuituisesta talonleipäaineksesta. Sen tilalla voi käyttää tietysti mitä vaan muutakin jauhoseosta. Myös ohrahiutaleet voi vaihtaa esimerkiksi kaurahiutaleisiin.

Sämpylöitä ja leipiä on tullut leivottua jonkin verran, mutta ensimmäistä kertaa tein nyt vuokaleipää. Sen tekeminen on esimerkiksi sämpylöihin verrattuna helpompaa, kun leipätaikinan voi vaan iskeä vuokaan kohoamaan. Paiston kanssa tietysti pitää olla tarkkana, että leipä varmasti kypsyy myös sisältä, muttei pala päältä.

Vuokaleipä:

5 dl vettä
30 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl ohrahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
8 dl Myllärin kuituista talonleipäainesta

1tl rypsiöljyä vuoan voiteluun

Sekoita 40C asteiseen veteen tuorehiiva, suola, hunaja, ohrahiutaleet ja vehnäjauhot. Anna esitaikina tekeytyä leivinliinalla peitettynä 20 minuuttia, kunnes taikinavelli kuplii hieman. Lisää sitten taikinaan kuituinen talonleipäaines ja alusta taikinaa hieman, mutta älä vaivaa liikaa. Vuokaleivän taikina saa jäädä hieman löysäksi.

Voitele leipävuoka rypsiöljyllä ja laita taikina vuokaan kohoamaan 40 minuutiksi. Peitä vuoka tuorekelmulla kohottamisen ajaksi. Ota sitten kelmu pois ja anna leivän pinnan kuivahtaa hetki. Leikkaa leivän pintaan viillot ja voitele pinta vedellä.

Laita uunin pohjalle laakeaan astiaan vettä. Vesihöyry auttaa saamaan leipään rapeamman kuoren. Paista leipää uunin alatasolla 200C asteessa 30-35 minuuttia. Jos leipä saa liikaa väriä, suojaa leipä foliolla loppupaiston ajaksi. Jäähdytä paistettu leipä kunnolla ennen vuoasta irrottamista.




8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Paisto onnistui oikein hyvin. Leipä sai kauniin värin pintaan ja kypsyi hyvin myös sisältä. Herkkua :)

      Poista
  2. Olen miettinyt vuokaleivän leipomista. Minulla on leipominen ollut aika vähäistä, varsinkin leipätuotteiden.
    Tämä ohje kuulostaa mukavalta, taidanpa leipoa tämän ohjeen mukaan kaurahiutaleilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onnistuu varmasti myös vasta-alkajalta. Muistaa vaan kohottaa kunnolla ja paistaa uunin alatasolla, niin hyvä tulee :)

      Poista
  3. Itse leivotut leivät ja sämpylät on ihan parhaita keiton kanssa syötynä! Mulla on muutamia erilaisia leipävuokia, täytyykin taas tehdä niihin leipää joku päivä. Nyt on nuo patonkipellit olleet niin ahkerassa käytössä, että muut vuoat ovat jääneet kaapin pohjalle.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat! Itse leivottu leipä on todella hyvää ja tulee edulliseksi. Minun pitäisi myös hankkia sellainen patonkipelti :)

      Poista
  4. Pakko kysästä tulleeko tuostaa määrästäyksi vai useampikin leipä ?

    VastaaPoista